فوق تخصص گوارش و تغذیه کودکان و نوزادان بیان کرد؛

باید و نبایدهای بیماری اسهال و استفراغ در کودکان و نوزادان

انتشار محتوا: ۲۸ اسفند ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۴۱:۱۴ بعد از ظهر
عضو هیات علمی و سرپرست گروه اطفال دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گناباد توصیه‌هایی درباره پیشگیری و درمان اسهال و استفراغ کودکان و نوزادان بیان کرد.

به گزارش وب دا، دکتر راحله درفشی گفت: بعد از کاهش همه گیری سویه کرونا و شرایط پساکوئید، دو بیماری اسهال و استفراغ و آبله مرغان به صورت قابل توجهی بین کودکان و نوزادان افزایش یافته است.

شست‌و‌شوی منظم و کامل دست و صورت؛ بهترین راه جلوگیری از اسهال و استفراغ

فوق تخصص گوارش و تغذیه کودکان و نوزادان، اولین و مهمترین اقدام در خصوص اسهال و استفراغ نوزادان و کودکان را پیشگیری دانست و گفت: بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا کودکان و نوزادان به اسهال و استفراغ، شست‌و‌شوی منظم و کامل دست و صورت و تمیز کردن سطوح آلوده است.

دکتر درفشی افزود: با توجه به اینکه راه انتقال این بیماری از طریق دهان و آب و غذای آلوده است، اگر کودکان به بهداشت دست توجه نکنند احتمال ابتلا خود و تمامی اعضای خانواده به ویروس اسهال و استفراغ وجود دارد.

وی با بیان اینکه طول دوره ویروس اسهال و استفراغ معمولا 7 روز است، خاطرنشان کرد: در این بیماری کودکان و نوزادان به مدت دو روز دچار تب و استفراغ می‌شوند و پس از آن اسهال شروع که ممکن است به 15 مرتبه در روز نیز افزایش یابد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد مهمترین اقدام در اسهال را آبرسانی به کودک عنوان و خاطرنشان کرد: اگر در اسهال و استفراغ آب مورد نیاز بدن کودک تامین شود، این بیماری در کودکان به بهبودی و سلامتی کامل منجر می‌شود.

 

مهمترین علائم کاهش آب بدن کودک

دکتر درفشی گریه کردن بدون اشک، کاهش حجم ادرار، خشک شدن مخاط دهان، بی قراری و خواب آلودگی را از مهمترین علائم کاهش آب بدن کودک عنوان و افزود: بهترین مایع برای جبران کم آبی بدن در اسهال و استفراغ، O.R.S است که به صورت مختلف پودری، قرص جوشان و ترکیبات مایع وجود دارد.

وی طعم ناخوشایند O.R.S را یکی از مشکلات والدین دانست و تصریح کرد: بهترین راه برای حل این مشکل خنک کردن او.ار.اس و جرعه جرعه دادن آن به کودک است به گونه‌ای که هر 3 تا 5 دقیقه 5 سی‌سی آهسته آهسته به کودک داده شود تا طی یک ساعت مایع دفع شده جبران شود.

چه کودکانی نیاز به بستری و ویزیت دارند؟

دکتر درفشی با بیان اینکه نوزادان زیر 3 ماه با اسهال و استفراغ نیاز به بستری و همچنین کودکانی که دارای تب بالای 39 درجه سانتیگراد هستند به ویزیت و ارزیابی نیاز دارند، خاطرنشان کرد: اگر کودک و یا نوزاد سابقه بیماری خاص، نقص سیستم ایمنی بدن، بیماری زمینه‌ای، استفراغ های سرکش و حتی شکم برآمده دارد، توصیه می‌شود این کودک یا نوزاد بستری و اقدامات درمانی لازم برای او انجام شود.

وی تصریح کرد: در کودکان با سن کم، معاینه گوش، گلو، ریه و حتی ارزیابی از لحاظ عفونت اداری در اسهال‌هایی که همراه با تب است، توصیه می‌شود چراکه گاهی اوقات عفونت گوش یا ادرار منجر به بروز اسهال و استفراغ می‌شود.

بهترین تغذیه برای کودکان

وی تغذیه کودکان و نوزادان را پس از قطع شدن استفراغ و در حین اسهال با تحمل غذا مهم دانست و گفت: بهترین تغذیه برای کودکان زیر 2 سال شیر مادر و برای کودکان بالای 2 سال تمام غذاهای سالم که میل و اشتها کودک به آن وجود دارد، است.

دکتر درفشی با بیان اینکه موز نارس اثر پیشگیری کننده و جمع کننده در اسهال دارد، گفت: نان، برنج، گوشت مرغ، گوشت گوسفند و حتی روغن برای تامین کالری کودکان استفاده شود.

فوق تخصص گوارش و تغذیه کودکان و نوزادان استفاده از دارو برای کاهش مدت زمان اسهال را نگرش اشتباه خانواده‌ها عنوان کرد و افزود: حتما این ویروس‌ها باید از بدن دفع شود چراکه در مورد مصرف داروهای کم کننده حرکات روده و یا ضداسهال در کودکان ممنوعیت مطلق وجود دارد زیرا ممکن است منجر به بروز عوارض جبران ناپذیری در آنها شود.

دکتر درفشی، استراحت را در کودکان مبتلا به اسهال و استفراغ مهم دانست و افزود: برای جلوگیری از انتشار ویروس در بین سایر کودکان، والدین تا زمان بهبودی نسبی کودک مبتلا به ویروس اسهال و استفراغ را در منزل تحت مراقبت قرار دهند.