به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی علامه بهلول گنابادی، دکتر محمد قربانی گفت: از نظر بالینی سه فنوتیپ مینور، اینترمدیا و ماژور برای تالاسمیها در نظر گرفته میشود که نوع مینور بدون علامت و نیاز به درمان خاصی ندارند.
وی ادامه داد: در نوع ماژور که نوع خطرناک و شدید آن است بیماران از سنین بعد 6 ماهگی تا 2 سالگی به تشخیص رسیده و نیاز به تزریق منظم فراورده گلبول قرمز فشرده دارند و نوع اینترمدیا در سنین بالاتر نیاز به تزریق خون داشته و شدت ان نسبت به ماژور خفیف تر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه استراتژی درمانی برای بیماران تالاسمی استفاده از تزریق فراورده گلبول قرمز و داروهای حذف کننده آهن است، افزود: در بیماران تالاسمی میزان آهن بدن به علل مختلفی افزایش یافته و بدن دچار گرانباری آهن میشود که به دنبال آن شاهد رسوب آهن در بافتهای مختلف از جمله غدد درون ریز، کبد و در نهایت قلب هستیم که منجر به فوت این عزیزان میشود لذا استفاده از داروهای حذف کننده آهن برای این بیماران بسیار ضروری ولی درمان قطعی این بیماری ژن درمانی و پیوند مغز استخوان است.
دکتر قربانی تشخیص تالاسمی ها را به عنوان یکی از مهمترین تشخیص های پزشکی دانست و تصریح کرد: اولین آزمایش برای ردیابی تالاسمی، تست ارزان و در دسترس شمارش کامل خون یا همان تست CBC می باشد که در تمامی آزمایشگاه های درمانی و بهداشتی سطح گناباد قابل انجام است.
متخصص هماتولوژی آزمایشگاهی و بانک خون دانشگاه علوم پزشکی گناباد برنامه غربالگری قبل ازدواج و انجام تست CBC برای زوجین را مهمترین اقدام در پیشگیری از ابتلا به بیماری تالاسمی عنوان و گفت: هدف از این غربالگری شناسایی افراد ناقل تالاسمی مینور است تا با مشاوره و هدف جلوگیری از ازدواج زوجین ناقل تالاسمی مینور، از تولد فرزند مبتلا به تالاسمی ماژور جلوگیری شود.
دکتر قربانی ادامه داد: توجه به این نکته ضروری است که افراد مبتلا به تالاسمی مینور علامت دار نمیباشند و فرد از بیماری رنج نمی برد اما عامل انتقال ژن تالاسمی در جامعه هستند.
وی دریافت فرآورده خونی سالم و انجام معاینات دورهای از نظر عملکرد غدد درون ریز، کبد و قلب را از جمله مراقبتهای پزشکی برای بیماران تالاسمی از نوع ماژور و اینترمدیا دانست و افزود: رعایت بهداشت فردی و خود مراقبتی از اصول مهم سبک زندگی این بیماران است، همچنین این بیماران از مصرف هر گونه مکمل آهن بایستی اجتناب نمایند.
دکترای هماتولوژی و علوم انتقال خون دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه مردم نیز سهم بسزایی در کمک به بیماران تالاسمی دارند، تصریح کرد: دریافت خون سالم و کافی برای این بیماران بسیار ضروری است لذا مردم با اهدای مستمر خون خود، درد و رنج این بیماری را برای این بیماران کمتر نموده و در افزایش کیفیت زندگی این عزیزان سهمی داشته باشند.