به گزارش روابط عمومی مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی علامه بهلول گنابادی، دکتر پریسا قاسمی نوقابی گفت: خودکشی به عنوان یکی از بزرگترین چالشهای سلامت روانی در جامعه، تا حدی قابل پیشگیری است و هر یک از افراد جامعه میتوانند نقش مهمی در نجات جانها ایفا کنند.
وی ادامه داد: با شناخت رفتارها و گفتارهای هشداردهنده و ارائه حمایت مناسب، میتوان به پیشگیری از این فاجعه کمک کرد.
وی گفتارهای هشداردهنده را یکی از نشانههای افرادی که افکار خودکشی دارند، عنوان کرد و افزود: این افراد ممکن است درباره احساس بیارزشی، ناامیدی و بیفایده بودن زندگی صحبت کنند. جملاتی مانند "دیگر نمیتوانم ادامه دهم" یا "زندگی برایم بیمعنی شده" میتواند نشانهای از افکار خودکشی باشد.
دکتر قاسمی ادامه داد: تغییرات ناگهانی در رفتار، مانند کنارهگیری از دوستان و خانواده، کاهش علاقه به فعالیتهای مورد علاقه، یا تغییرات در الگوی خواب و غذا خوردن، میتواند نشانهای دیگر از بروز افکار خودکشی باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه افرادی که افکار خودکشی دارند، ممکن است برای آسیب رساندن به جسم خود تلاش کنند، خاطرنشان کرد: برخی افراد ممکن است به خود آسیب برسانند یا به دنبال راههایی برای خودکشی باشند لذا باید این نشانهها جدی گرفته شوند و نیاز به مداخله فوری دارند.
دکتر قاسمی تغییرات عاطفی و احساس انزوا و تنهایی را از دیگر علائم احتمال بروز خودکشی در افراد دانست و تصریح کرد: احساسات شدید شرمساری، گناه، یا سربار بودن برای دیگران میتواند نشانههای هشداردهندهای برای بروز خودکشی در فرد باشد، همچنین این فرد ممکن است احساس کند که تنها است و هیچکس او را درک نمیکند.
وی ادامه داد: افرادی که اینگونه نشانه هایی در خود دارند ممکن است برای فرار از مشکلات و احساسات منفی اقدام به افزایش مصرف الکل یا مواد مخدر نمایند که این اقدام ممکن است برای فرار از مشکلات و یا احساسات منفی آن باشد.
متخصص روان پزشکی بیمارستان علامه بهلول گنابادی گوش کردن فعال به افرادی که افکار خودکشی دارند را حاکی از مهم بودن این افراد عنوان کرد و افزود: برای کمک به افرادی که افکار خودکشی دارند نیاز است به صحبتهای آنان با دقت گوش داد و ضمن خودداری از قضاوت کردن سریع، احساسات آنها را درک کرد.
دکتر قاسمی ادامه داد: در صورتی که فردی افکار خودکشی داشت، سوال کردن مستقیم از فردی که افکار خودکشی دارد به باز کردن گفتگو و کاهش احساس تنهایی او کمک میکند و طبق مطالعات انجام شده سوال کردن مستقیم منجر به خودکشی نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: صحبت کردن افرادی که افکار خودکشی دارند با یک روانپزشک یا روانشناس و ارائه منابع و اطلاعات درباره مراکز روانپزشکی و روان شناسی و خطوط بحران، برای اینگونه افراد مفید است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه حمایت اجتماعی، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از خودکشی دارد، تصریح کرد: ایجاد یک شبکه حمایتی از دوستان، خانواده و جامعه میتواند به فردی که افکارخودشکی دارد، کمک کند تا احساس کند تنها نیست و میتواند از دیگران کمک بگیرد.